четверг, 19 февраля 2015 г.

Як розвинути в собі лідерські якості

1.       Бачення мети
Вивчайте біографії великих вождів і успішних людей, читайте нові і класичні мотиваційні книги по веденню бізнесу, спілкуйтеся з людьми, які володіють розвиненими лідерськими навичками. Формулюйте якусь мету на кожен день, і спостерігайте за тим, наскільки вона була точною і чи ефективні були прийняті для її досягнення міри. Поступово ставте перед собою усе більш віддалені особисті цілі.
2.      Здатність приймати рішення
Починайте приймати рішення в тих областях, де відмова або невдача не стане критичною для вашої впевненості в собі. Якщо рішення виявиться неправильним, витягніть для себе урок і рухайтеся далі.
3.      Прийняття ризику
Аналізуйте ситуацію, перераховуючи достоїнства і недоліки кожного варіанта, а потім призначте кожному вибору рейтинг факторів ризику від одного до п'яти. Далі визначте вірогідність того, що кожен варіант буде відбуватися саме так, як ви задумали. Все це допоможе вам визначитися, на який ризик ви готові піти і який варіант захочете віддати перевагу.
Порада: не чекайте досконалості. Ніхто не може постійно вигравати. Роблячи помилки, лідери ростуть.
4.      Мотивація інших
Вивчіть потреби, які можуть мотивувати людей до дії. Тільки зверніть увагу на те, що однаковий результат мотивує не кожної людини. Уважно слухайте інших, щоб дізнатися, що ними рухає.
Порада: мотивуйте співробітників, лише переконавшись, що кожен з них розуміє, як його робота сприяє досягненню спільної мети.
5.      Уміння створити команду
Уникайте упереджених відповідей на кожне питання. Сконцентруйтеся на оцінюванні різних точок зору в ході дискусій, замість того, щоб намагатися довести свою точку зору. Вчіться бачити і використовувати найкращі якості решти членів команди.
6.      Прагнення до самопізнання
Аналізуйте свої дії та їх наслідки. Запитуйте думку інших про те, що вам варто було б зробити, щоб поліпшити свої якості керівника.
Порада: ведіть щоденник, в який записуйте найбільш значущі події та інциденти. Так ви завжди зможете оглянутися назад і проаналізувати, що ви зробили добре, а що могли б зробити і краще.
7.       Збереження цілісності особистості
Активно шукати зворотний зв'язок з друзями, колегами, навіть з підлеглими. Це допоможе більш чітко визначити свої цінності і міру своєї відповідальності, і ви зможете перевірити, наскільки ваші уявлення про мету і про вашої ролі в колективі збігаються з уявленнями про це інших людей.
8.      Робота над собою протягом усього життя
Підвищуйте свої професійні якості, спілкуйтеся з колегами для обміну новими ідеями та натхненням, переймайте досвід більш досвідчених лідерів, читайте книги по теорії управління людьмі.Совет: Мудрі лідери шукають партнерів, які могли б доповнити їх власні слабкі сторони.
9.      Ефективне спілкування
Практикуйте активне слухання і вивчайте невербальні сигнали тіла. «Читайте між рядків» під час розмови, особливо при роботі з веденими членами групи або з підлеглими, які можуть бути іноді не зацікавлені в тому, щоб сказати все, про що вони думають. Викладайте найбільш важливу інформацію, декілька повторюючись, але при цьому кожен раз підносячи її по-різному – щоб кожен міг добре зрозуміти, про що йде мова. Просіть слухачів повторити сказане, щоб переконатися, що їм повністю зрозумілий предмет розмови.
10.   Активна допомога іншим в досягненні успіху
Заохочуйте навіть найменший успіх кожного члена команди. Делегуйте деякі свої обов'язки та повноваження своїм послідовникам, якщо відчуваєте, що вони здатні взяти на себе керівну роль.


Комментариев нет:

Отправить комментарий